Behandelmethoden

De Chinese geneeskunde heeft een van de meest verfijnde diagnostische systemen ter wereld. Door het voelen van de pols, het zien van de tong en het stellen van gerichte vragen en lichamelijk onderzoek kan de Chinese geneeskundige de oorzaak van de ziekte opsporen.

 

Observatie: het observeren van de lichamelijke- en emotionele toestand van de patiënt nl: de teint van gezicht, ledematen en de tong kleur (tongdiagnose).

 

Auscultatie en reukzin: deze methoden verwijst naar de situatie waarin de therapeut luistert naar de woorden, het hoesten en de ademhaling van een patiënt, het snuiven van zijn/haar mond of de geur van het lichaam.

 

Onderzoek: dit omvat het onderzoek naar de symptomen van de patiënt, de medische voorgeschiedenis en het gebruik van geneesmiddelen, de uitslag van laboratorium onderzoek etc.

 

Pols voelen en palpatie: Dat betekent dat de therapeut diagnosticeert of er iets mis is met een patiënt d.m.v. pols voelen (polsdiagnose) of palpatie van zijn buik en ledematen. De polsconditie is een weerslag van de conditie van de organen, waardoor het voelen van de pols tot steun kan zijn in de beoordeling van de lichamelijke conditie en van locatie, aard en prognose van de ziekte.

 

Deze methoden samen met analyse van klachten en eventueel uitslagen van Westers medisch onderzoek vormen een beeld en indruk over de toestand van de patiënt (Ba Gang Bian Zheng) en zijn de basis van een opstelling en uitvoering van een behandelplan. Tijdens het eerste intakegesprek worden de klachten van de patiënt genoteerd en geanalyseerd. Vervolgens krijgt de patiënt een pols- en tongdiagnose en een plaatselijk onderzoek waar de klachten zich manifesteren. De eerste indruk en de mogelijke oorzaken van de klachten worden uitgelegd. Daarna wordt er een behandelingsplan opgesteld en besproken welke methode gebruikt zal gaan worden tijdens de behandelingsperiode.

Acupunctuur

Acupunctuur is een bekende behandelmethode uit de klassieke Chinese geneeskunde, en is ontstaan al meer dan 2500 jaar geleden. Hierbij worden metalen naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. De acupunctuurpunten hebben een werking in het lichaam door Qi (energie) te beïnvloeden in de meridianen (energiebanen) en daarmee klachten te verlichten en op te heffen.

De westerse en de Chinese geneeskunde hanteren andere denkwijzen bij het integraal of holistisch benaderen van een gezondheidsprobleem. De klassieke Chinese geneeskunde ziet een aandoening als een verstoring van onze energiebalans. De behandeling is een middel om die toestand terug in evenwicht te brengen. Zo speelt acupunctuur in op onze lichamelijke, geestelijke en emotionele toestand.

 

Inmiddels zijn door de wereld gezondheidsorganisatie WHO al meerdere acupunctuurbehandelingen erkend voor bepaalde aandoeningen. Hiervoor is een indicatielijst opgesteld al sinds 1979:

allergieën: voor onder andere: voedsel, huisstofmijt, huisdieren, pollen borst: spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen, gewrichten: stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spier, of pees(pijn)klachten, krachtvermindering, trillingen, krampen, nek en rugklachten, tenniselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, (sport)blessures, herstel na orthopedische operaties

gynaecologie: menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea), begeleiding van IUI/IVF/ICSI-traject

hoofd: hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld Ménière), zwaar gevoel in het hoofd

huid: transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren

interne klachten: bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht

keel, neus, oor: (chronische) neusverkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking, allergische verkoudheid, hooikoorts, oorpijn of oorontsteking, oorsuizen of oorruisen, bepaalde gevallen van doofheid, hoest, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag

klachten bij kinderen: hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking

ledematen: koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem)

luchtwegen: (chronische) verkoudheid, slechte afweer, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie

mentale stoornissen: slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, dwangmatig huilen of lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burnout

oog: ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig of vlekken zien, slechtziendheid spijsvertering: misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen of opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik, prikkelbare darm syndroom (IBS), aambeien

urinewegen: urineweginfectie, incontinentie, blaas- of nierstenen, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten

verslavingen: rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving

zenuwstelsel: hernia, doof gevoel, zenuwontsteking/pijn (neuralgie), zoals: intercostaalneuralgie (zenuwpijn tussen de ribben), ischias, ischialgie- neuralgie na gordelroos- aangezichtspijn, trigeminusneuralgiegevolgen van whiplash (pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies), epilepsie, gevolgen van CVA (hersenbloeding, herseninfarct)

zwangerschapsklachten: misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking Staat uw klacht niet op de indicatielijst, neem dan contact op met en leg uw klacht voor. Samen wordt besproken wat de mogelijkheden zijn.

Moxatherapie en cupping

Moxatherapie is het branden van een gedroogd kruid (Bijvoetkruid) als los kruid of in de vorm van een opgerolde staaf. Dit wordt vlak bij de te behandelen plaats op het lichaam gehouden. Door de warmte en stimulering van de bloeddoorstroming wordt het weefsel behandeld. Ook wordt moxatherapie gebruikt bij acupunctuur gebruikt om via het verwarmen van de naald het behandeleffect te versterken.

Moxatherapie is onder andere aan te bevelen bij chronische pijnklachten, slapte van weefsel en spieren, activering van het immuunsysteem, en voeden van energie en bevordering van doorstroming.

Cupping is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze uit de traditionele Chinese geneeskunde. Bij 'dry cupping' oftewel de Chinese methode verwarmt de therapeut “cups” en plaatst deze op je huid. Door de onderdruk die dan ontstaat, blijft de cup aan je huid plakken. Het kopje kan ook vacuüm gezogen worden met behulp van een pompje. De gebruikte cups kunnen van glas, aardewerk, plastic of bamboe gemaakt zijn. Daarmee wordt de doorbloeding gestimuleerd . Het heeft effect hebben op de meridianen, banen in het lichaam waar energie doorheen stroomt. Het lost daarmee pijnklachten op en stagnaties in de doorstroming.

Een versterkende methode is dat een combinatie met acupunctuur gebruikt wordt. Daarbij wordt een cup geplaatst over de in de huid gestoken naald.

Kruidengeneeskunde

Chinese kruidengeneeskunde gaat uit van de genezende eigenschappen van planten en mineralen. Door toediening van de juiste Chinese kruidenformule kunnen uw klachten verdwijnen en uw lichamelijke en/of psychische balans herstellen. De Chinese kruiden en acupunctuur versterken elkaars werking, daarom worden de Chinese kruiden en een acupunctuur behandeling ook wel tegelijkertijd in gezet. Acupunctuur brengt het lichaam in balans en Chinese kruiden voeden het lichaam. De kruiden worden altijd persoonlijk afgestemd volgens een diagnose uit de traditionele Chinese geneeskunde.

De Chinese kruiden worden ingezet om het lichaam in balans te brengen. In de oudheid werden deze kruiden al gebruikt, zowel als geneesmiddel bij bestaande klachten als preventief. Dit verklaart ook waarom de Chinese keizers zo oud werden voor deze tijd. Tegenwoordig worden de kruiden voornamelijk ingezet bij ziekte.

Een behandeling met Chinese kruiden houdt in dat je driemaal per dag kruiden inneemt tot de klachten verholpen zijn. De samenstelling van de Chinese kruiden wordt vastgesteld volgens de Chinese diagnose. De consulten zijn hierbij in het begin maandelijks, en worden geleidelijk afgebouwd. Tijdens het traject van de behandeling wordt de receptuur aangepast wanneer de symptomen veranderen.

De kruiden worden geleverd in de vorm van granulaten. Granulaten is gedroogde thee in de vorm van poeder. Deze vorm maakt het toedienen van de kruiden makkelijk. Elke dag gebruik je hiervan een aantal schepjes, die je kunt oplossen in een beetje water.

De voorgeschreven kruiden zijn afkomstig van een GMP gecertificeerde leverancier en bevatten geen bestanddelen van dierlijke afkomst of verboden beschermde planten. De afgeleverde producten voldoen aan de eisen van het Kruidenbesluit van Warenwet 2001 en zijn gecertificeerd aangaande afkomst, kwaliteit, houdbaarheid en veiligheid (vrij van natuurlijke plantentoxines, landbouwgif, bacteriën, schimmels en toxines). De Chinese kruiden zijn dus natuurlijk en veilig in het gebruik.

T'ai Chi Quan

T’ai Chi Quan is een van oorsprong Chinese vechtkunst, die nu veelal beoefend wordt als neijia, innerlijke bewegingskunst. T’ai chi wordt beoefend voor zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar ook als een vechtsport voor zowel zelfverdediging als voor het uitschakelen van opponenten. De term neijia ('innerlijke bewegingskunst') verwijst naar de nadruk die bij een aantal Chinese bewegingskunsten, zoals tai chi en xing yi quan, ligt op de innerlijke beleving en ontwikkeling.

Er zijn vijf hoofdstijlen in t’ai chi, elk genoemd naar de Chinese familie waaruit de stijl is ontstaan. Zhidao is gespecialiseerd in de Wu- en Yang-stijlen, waarbij bewegingen voornamelijk relatief langzaam worden uitgevoerd. De langzame bewegingen, die vanuit de lage dantian (buik) en vooral zeer ontspannen uitgevoerd worden, zijn kenmerkend voor t’ai chi. De bewegingen worden in een vaste volgorde uitgevoerd. Een vorm helemaal doorlopen kan, afhankelijk van de vorm, bijvoorbeeld drie, maar ook twintig minuten duren. Oefenbijeenkomsten worden vaak ook gecombineerd met aanverwante bewegingen uit de verschillende stijlen en Qi Gong oefeningen.

Elke stijl kent zijn eigen vormen en oefeningen kunnen individueel of als groepsoefening worden uitgevoerd. Neem contact op voor uw persoonlijke wensen en de mogelijkheden die Zhidao kan bieden.

Qi Gong

Qi-gongoefeningen zijn meestal op zichzelf staande oefeningen waarbij men volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een qi-gongoefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Vooral wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen beïnvloedt de stroming van qi (levensenergie) in het lichaam positief. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) werkt op basis van Qi (energie) stroming door het lichaam. De qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de qi-gongoefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen.

Reproduceerbare heilzame effecten van qi gong aangaande hartslag en immuunsysteem werden in wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Zhidao doceert en instrueert Qi Gong oefeningen als onderdeel van de behandeling en in t’ai chi lessen, individueel of als groepssessies. Neem contact op voor uw persoonlijke wensen en de mogelijkheden die Zhidao kan bieden.

Quantumbiofeedback

Biofeedback is een methode waarbij lichaamssignalen met sensoren gemeten en teruggekoppeld worden. Je spierspanning, je manier van ademen, je hartslag, de temperatuur van je hand en de mate van transpiratie van je vingertop geven aan of je gespannen of ontspannen bent. Een uitbreiding daarvan is een ontwikkeling van specifieke toediening van electromagnetische trillingen om het lichaam te activeren tot zelfherstel. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen en ontwikkelt zich snel. De achtergrond heeft veel overeenkomsten met acupunctuur; de wetenschappelijke onderbouwing daarvan krijgt steeds meer fundament via de quantumgeneeskunde. Zhidao past op verzoek en in overleg quantumbiofeedback toe bij diverse klachtenbeelden, dit zijn uitgebreidere behandelsessies en vallen buiten de reguliere vergoedingsregimes van ziektenkostenverzekeraars. Neem contact op voor uw persoonlijke wensen en de mogelijkheden die Zhidao kan bieden.