Angstgevoelens

De Symptomen: Angstgevoelens kunnen zich uiten op diverse manieren. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is deze verschijningsvorm van groot belang, omdat deze gekoppeld kunnen worden aan bepaalde orgaansystemen. Hier wordt dan weer de behandeling op toegespitst. De therapeut zal dit verder navragen bij een eerste consult. Angstgevoelens kunnen zich baseren op reële situaties, of gefingeerde situaties en betrekking hebben op personen, of bepaalde situaties, verdriet opwekken of depressiviteit. Ook kunnen angstgevoelens omslaan naar roekeloos of sterk verdedigend en agressief gedrag.

Oorzaken van angstgevoelens: In de meeste gevallen ontstaan angstgevoelens vanuit het Chinese orgaanstelsel Shen dat wij vertalen als Nieren. Angst in letterlijk zin laat Qi (vrij vertaald als Energie) dalen. Niet voor niets is het spreekwoord: “Het in de broek doen van Angst” ontstaan.


Chronische angstgevoelens en de geestelijke stress die daardoor ontstaat put de Nieren uit met alle gevolgen van dien. Omdat de Nieren in nauw contact staan met o.a. het Hart zullen verschijnselen ontstaan als hartkloppingen, nachtzweten, droge mond en keel, rode wangen en een warm gelaat. Omgekeerd zullen mensen met Nier of Hartkwalen ook de neiging hebben om angstig te worden, omdat de functie van deze organen verstoord is.


Helpt traditioneel Chinese geneeskunde mij van mijn klachten af?
Chinese geneeskunde heeft een holistisch uitgangspunt kijkt naar het totaal van fysieke en psychische factoren. Een traditioneel Chinese therapeut zal eerst vooral vragen naar het totale functioneren, zowel lichamelijk als emotioneel. Bovendien zal de therapeut veel informatie halen uit het voelen van de polsen en het bekijken van de tong. De behandeling die voorgesteld wordt kan opgebouwd zijn uit meerdere methoden:

  • Acupunctuur
  • Kruidengeneeskunde
  • Voedingsadviezen
  • Ooracupunctuur

De behandelstrategie is vooral afhankelijk van het klachtenpatroon, de ernst daarvan, de algemene conditie en het leefpatroon van de cliënt. Een behandeling is altijd op maat en kan dus verschillend zijn voor ieder individu. Bij het eerste consult zal de therapeut een prognose geven van de duur en intensiteit van behandelingen.

Worden de kosten vergoed?
Zhi Dao is aangesloten bij de beroepsvereniging ZHONG, waarvan de consultkosten door de meeste ziektekostenverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Neem hiervoor contact op met uw ziektekostenverzekeraar.