Astma

De Symptomen:
Astma is een overprikkeling van de luchtwegen waardoor een min of meer continu ontstekingsproces optreedt, dat ook nog door specifieke prikkels tijdelijk kan verergeren (astma-aanvallen).
Daarbij vernauwen de luchtwegen zich en scheiden al dan niet meer slijm af. Hierdoor ontstaan de kenmerkende klachten zoals een piepende ademhaling, benauwdheid, hoesten, en/of een beklemmend gevoel op de borst. Bij zeer ernstige aanvallen kan ook zuurstoftekort optreden waardoor een blauwverkleuring van de huid optreedt, gepaard gaand met verwardheid of slaperigheid.

Oorzaken van Astma:
Chinees gezien worden astmaklachten veroorzaakt omdat Wei Qi (vrij vertaald als Verdedigende Energie) niet goed functioneert. Dit is vaak een probleem van het Chinese orgaanstelsel Pi (de “Milt”). Deze heeft een nauwe relatie met Fei (de “Longen” ). Ook treedt een bijkomende complicatie op door het niet goed functioneren van Shen (de “Nieren”) die de ademhaling ondersteunen.
In de behandeling worden daarom deze verschillende orgaansystemen Pi, Fei en Shen betrokken en vooral Qi gevoed en geharmoniseerd. De specifieke klachten van de cliënt zijn bepalend voor de behandeltchnieken en methoden waarvoor gekozen wordt.


Helpt traditioneel Chinese geneeskunde mij van mijn klachten af?
Chinese geneeskunde heeft een holistisch uitgangspunt kijkt naar het totaal van fysieke en psychische factoren. Een traditioneel Chinese therapeut zal eerst vooral vragen naar het totale functioneren, zowel lichamelijk als emotioneel. Bovendien zal de therapeut veel informatie halen uit het voelen van de polsen en het bekijken van de tong. De behandeling die voorgesteld wordt kan opgebouwd zijn uit meerdere methoden:

  • Acupunctuur
  • Kruidengeneeskunde
  • Voedingsadviezen
  • Ooracupunctuur

De behandelstrategie is vooral afhankelijk van het klachtenpatroon, de ernst daarvan, de algemene conditie en het leefpatroon van de cliënt. Een behandeling is altijd op maat en kan dus verschillend zijn voor ieder individu. Bij het eerste consult zal de therapeut een prognose geven van de duur en intensiteit van behandelingen.

Worden de kosten vergoed?
Zhi Dao is aangesloten bij de beroepsvereniging ZHONG, waarvan de consultkosten door de meeste ziektekostenverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Neem hiervoor contact op met uw ziektekostenverzekeraar.