Hartritmestoornissen

De Symptomen:
De ritmestoornis zelf geeft vaak niet meer klachten dan die van een onaangenaam gevoel, hartkloppingen en het daadwerkelijk voelen van de onregelmatigheid. De onderliggende hart- en vaatproblematiek is vaak ernstiger, ook al openbaart deze zich niet direct. Ook kunnen circulatieproblemen veroorzaakt worden door niet goed functionerende andere organen die een extra belasting op de hartpompfunctie hebben doen ontstaan.

Oorzaken van hartritmestoornissen:
Hartritmestoornissen als Chinees klachtenbeeld bestaan niet als zodanig. In de Chinese diagnostiek worden dergelijke ritmestoornissen vaak in de pols gevoeld en gekoppeld aan een andere omschrijving die “Westers” gezien meer te maken hebben met vaatproblematiek, andere orgaanproblematiek of neurologische verstoringen. Daardoor kunnen echter vanuit de Chinese diagnostiek dergelijke onderliggende problemen al vroegtijdig opgespoord worden. De gebruikte terminologie is totaal anders en ook de behandelmethoden die hier bij horen zijn niet alléén op verbeteren en stabiliseren van de hartfunctie gericht, maar ook op behandeling van de onderliggende oorzaken. De therapeut zal deze mechanismen en Chinese grondgedachten bij een consult nader kunnen uitleggen.


Helpt traditioneel Chinese geneeskunde mij van mijn klachten af?
Chinese geneeskunde heeft een holistisch uitgangspunt kijkt naar het totaal van fysieke en psychische factoren. Een traditioneel Chinese therapeut zal eerst vooral vragen naar het totale functioneren, zowel lichamelijk als emotioneel. Bovendien zal de therapeut veel informatie halen uit het voelen van de polsen en het bekijken van de tong. De behandeling die voorgesteld wordt kan opgebouwd zijn uit meerdere methoden:

  • Acupunctuur
  • Kruidengeneeskunde
  • Voedingsadviezen
  • Ooracupunctuur

De behandelstrategie is vooral afhankelijk van het klachtenpatroon, de ernst daarvan, de algemene conditie en het leefpatroon van de cliënt. Een behandeling is altijd op maat en kan dus verschillend zijn voor ieder individu. Bij het eerste consult zal de therapeut een prognose geven van de duur en intensiteit van behandelingen.

Worden de kosten vergoed?
Zhi Dao is aangesloten bij de beroepsvereniging ZHONG, waarvan de consultkosten door de meeste ziektekostenverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Neem hiervoor contact op met uw ziektekostenverzekeraar.