Osteoporose

De Symptomen:
Osteoporose is een aandoening waarbij de dichtheid van de beenderen steeds verder afneemt waardoor deze verzwakken en zelfs kunnen breken. In het begin zijn er geen waarneembare symptomen. Bij een verdergaande botafbraak ontstaan botpijnen en vooral in wervels bij verzakking chronische rugpijn. Gewoonlijk begint de pijn plotseling, beperkt zich tot een gedeelte van de rug en verergert bij lopen of staan. De diagnose wordt door een specialist gesteld aan de hand van röntgenfoto’s, lichamelijk onderzoek en symptomatologie.

Oorzaken van osteoporose:
Een van de belangrijkste redenen is postmenopauzale afname van de beenderdichtheid, veroorzaakt door een tekort aan oestrogeen. Verder kan door calciumgebrek een oorzaak zijn en met name een gebrek aan evenwicht tussen botafbraak en botopbouw.
Verder kan door gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden in enkele gevallen osteoporose ontstaan.

Behandeling:
De behandeling bestaat bij osteoporose uit vooral een combinatie van acupunctuur en kruiden. Daarnaast worden preventieadviezen gegeven vooral bestaande uit oefeningen en voedingsadviezen.

Alhoewel men moet rekenen op meerdere maanden behandeling is de verdere botafbraak te stoppen, kan de pijn bestreden worden en kan zelfs de reeds aangerichte schade in een aantal gevallen hersteld worden.


Helpt traditioneel Chinese geneeskunde mij van mijn klachten af?
Chinese geneeskunde heeft een holistisch uitgangspunt kijkt naar het totaal van fysieke en psychische factoren. Een traditioneel Chinese therapeut zal eerst vooral vragen naar het totale functioneren, zowel lichamelijk als emotioneel. Bovendien zal de therapeut veel informatie halen uit het voelen van de polsen en het bekijken van de tong. De behandeling die voorgesteld wordt kan opgebouwd zijn uit meerdere methoden:

  • Acupunctuur
  • Kruidengeneeskunde
  • Voedingsadviezen
  • Ooracupunctuur

De behandelstrategie is vooral afhankelijk van het klachtenpatroon, de ernst daarvan, de algemene conditie en het leefpatroon van de cliënt. Een behandeling is altijd op maat en kan dus verschillend zijn voor ieder individu. Bij het eerste consult zal de therapeut een prognose geven van de duur en intensiteit van behandelingen.

Worden de kosten vergoed?
Zhi Dao is aangesloten bij de beroepsvereniging ZHONG, waarvan de consultkosten door de meeste ziektekostenverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Neem hiervoor contact op met uw ziektekostenverzekeraar.