Psoriasis

De Symptomen:
De klachten variëren sterk, maar bestaan vrijwel altijd uit ersntige huidschilfering, gepaard gaand met roodheid. De meest aangedane plaatsen zijn ellebogen, schedel, knieën, rug en billen. Ook de nagels worden vaak aangetast. De grootte van de aangedane plaatsen op het lichaam kan sterk verschillen en ook het uiterlijk kent diverse vormen. Daarnaast kan de pijn- of jeuksensatie per lokatie sterk verschillen. Vaak gehoorde bijkomende klachten zijn aandoeningen van de gewrichten.

Oorzaken van psoriasis:
Psoriasis is een veel voorkomende groep van huidklachten die moeilijk te genezen is. De oorzaken liggen veelal bij erfelijkheid, infecties, mentale conditie en klimaatomstandigheden. Vaak gaat het om een combinatie van deze factoren.

Het voedings- en leefpatroon heeft een sterke invloed op de ernst en duur van de klachten. Het weer en de seizoenen hebben ook een belangrijke invloed.

Behandeling:
Psoriasis vraagt specifiek maatwerk. Vaak wordt eerst de huidschilfering behandeld met interne en externe kruiden.. Dit stadium is in de regel binnen enkele maanden bereikt. Ook de pijn – en jeuksensatie verbeteren sterk in dit stadium. Het behandelen van de onderliggende oorzaken gebeurt daarna wederom met specifieke kruidenpreparaten. De behandelduur wordt grofweg ingeschat op 1 maand per jaar klachtenhistorie. Sterke klachtenvermindering en verdwijnen van de meeste aangedane plaatsen kan het resultaat zijn, echter niet in alle gevallen is compleet verdwijnen van alle zichtbare locaties mogelijk. Een lichte roodverkleuring blijft dan als restant over.

Naast het innemen van kruiden en het insmeren van de aangedane plaatsen wordt van de patiënt tijdens de behandeling een aanpassing van eetgewoonten verwacht en worden enkele leefpatroon-adviezen meegegeven. Het aanhouden van deze adviezen versnelt het genezingsproces en verkleint de kans op terugval na de behandeling.


Helpt traditioneel Chinese geneeskunde mij van mijn klachten af?
Chinese geneeskunde heeft een holistisch uitgangspunt kijkt naar het totaal van fysieke en psychische factoren. Een traditioneel Chinese therapeut zal eerst vooral vragen naar het totale functioneren, zowel lichamelijk als emotioneel. Bovendien zal de therapeut veel informatie halen uit het voelen van de polsen en het bekijken van de tong. De behandeling die voorgesteld wordt kan opgebouwd zijn uit meerdere methoden:

  • Acupunctuur
  • Kruidengeneeskunde
  • Voedingsadviezen
  • Ooracupunctuur

De behandelstrategie is vooral afhankelijk van het klachtenpatroon, de ernst daarvan, de algemene conditie en het leefpatroon van de cliënt. Een behandeling is altijd op maat en kan dus verschillend zijn voor ieder individu. Bij het eerste consult zal de therapeut een prognose geven van de duur en intensiteit van behandelingen.

Worden de kosten vergoed?
Zhi Dao is aangesloten bij de beroepsvereniging ZHONG, waarvan de consultkosten door de meeste ziektekostenverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Neem hiervoor contact op met uw ziektekostenverzekeraar.