RSI

Wat is RSI:
RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Hiermee wordt een verzameling van pijnklachten bedoeld voorkomend aan nek, schouders, armen en/of vingers. De tennisarm is de meest bekende aandoening, en ook de muisarm. De klachten variëren van tintelingen, doof gevoel, vermoeide spieren, pijnklachten bij beweging tot zelfs immobiliteit.

De Symptomen:
Klachten bestaan voornamelijk uit pijn en bewegingsbeperking in schouder, arm, handen en vingers. De aard van de pijn is in het begin licht en verergert geleidelijk. De klachten variëren van tintelingen, doof gevoel, vermoeide spieren, pijnklachten bij beweging tot zelfs immobiliteit.

Oorzaken van RSI-klachten:
De klachten treden vooral op bij mensen die tijdens het werk hun armen, handen en/of vingers steeds bewegen op eenzelfde manier. Ook komen de klachten voor bij mensen die langdurig in dezelfde houding werken.

Beeldschermwerk is een van de meest in het nieuws zijnde klachtenoorzaken van dit moment.

Behandeling:
Het aantal klachten dat noodzakelijk is kan nogal variëren, afhankelijk van de ernst en bestaansduur van de klachten. In de regel worden in eerste instantie 6-10 klachten toegepast, en daarna eventuele verlenging met u doorgesproken.

Bij RSI klachten heeft acupunctuur veruit de voorkeur; bij ernstige klachten wordt dit ook wel gecombineerd met kruiden.


Helpt traditioneel Chinese geneeskunde mij van mijn klachten af?
Chinese geneeskunde heeft een holistisch uitgangspunt kijkt naar het totaal van fysieke en psychische factoren. Een traditioneel Chinese therapeut zal eerst vooral vragen naar het totale functioneren, zowel lichamelijk als emotioneel. Bovendien zal de therapeut veel informatie halen uit het voelen van de polsen en het bekijken van de tong. De behandeling die voorgesteld wordt kan opgebouwd zijn uit meerdere methoden:

  • Acupunctuur
  • Kruidengeneeskunde
  • Voedingsadviezen
  • Ooracupunctuur

De behandelstrategie is vooral afhankelijk van het klachtenpatroon, de ernst daarvan, de algemene conditie en het leefpatroon van de cliënt. Een behandeling is altijd op maat en kan dus verschillend zijn voor ieder individu. Bij het eerste consult zal de therapeut een prognose geven van de duur en intensiteit van behandelingen.

Worden de kosten vergoed?
Zhi Dao is aangesloten bij de beroepsvereniging ZHONG, waarvan de consultkosten door de meeste ziektekostenverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Neem hiervoor contact op met uw ziektekostenverzekeraar.